Haaken Gulleson – mästaren från Fläcka

Iaak Haaken Gulleson maaler står det att läsa på en skulptur I Enånger. Även på fem andra senmedeltida skulpturer möter vi hans namn.

Haaken Gulleson var samtida med Leonardo da Vinci, Rafael och andra renässansmästare. Det är en hisnande tanke att Michelangelo låg på rygg och målade Sixtinska kapellets tak i Rom samtidigt som Haaken Gulleson målade madonnor I Hälsingland. Skillnaden mellan den konstnärliga smaken i Italien och Norrland var stor. Där Michelangelo bröt med det förflutna blickade Haaken Gulleson tillbaka, mot historien och den egna bygdens män och kvinnor. Han skapade en säregen stil, en norrländsk gotik utan motstycke i världen.

Utställningen visar ett trettiotal träskulpturer från medeltiden. Rummens karaktär, där varje skulptur får sin egen “nisch” har hämtats från medeltida kyrkmålningar i Hälsingland. Hur såg de som levde på medeltiden dessa helgonfigurer. Varför hade de såna magiska krafter. För att skapa “rätt”stämning, ersatte de ursprungliga levande ljusen med små fladdrande LED-lampor. Genom att belysa underifrån blir madonnor och helgon nästan levande.

Recension i UtställningsEstetiskt Forum

HÄLSINGLANDS MUSEUM 2009, Formgivare Anders Rabenius, Ljusdesign: Anders Westlund, texter: Thomas Tidholm/Jan-Olov Nyström.