Den Svenska Historien

Äventyret Den Svenska Historien. Vi vill att alla ska få återupptäcka vår historia, från istiden då de första människorna följde renarna och iskanten, till dagens Sverige. Den Historia som vi berättar är dock fragment av det oändliga flödet av händelser som har utspelats i Sverige, och som är den verkliga Svenska Historien. Varje människa har sin egen Historia. Vi har försökt hitta den gemensamma Historien. Vi vill göra historien tillgänglig och låta händelserna tala för sig själva, låta besökarna upptäcka vad som hänt genom iscensättningar, istället för att kräva att de ska koncentrera sig på förklaringar och analyser, i en kedja av tolkningar som ändå ständigt förändras i takt med vår samhällssyn.

Utställningens 20 nedslag i historien har gestaltats av konstnärer, scenografer och hantverkare. Besökarens vandring genom den Svenska Historien börjar på Historiska Museet och fortsätter på Nordiska Museet.

HISTORISKA MUSEET 1993 Utställningens arkitekt och formgivare: Anders Rabenius, Projektledare: Lars Andersson, Produktionsledare: Bengt Svedberg, Konstnärliga installationer: Lars Agger, Lennart Torstensson, Dascha Esselius, Peter Tillberg, Gittan Jönsson, Britt-Ingrid Persson, Ulf Lundquist, Bildteknik: Christer Åhlin